Betta mahachai

#49668 av NDR
Idag har jeg flyttet et par B. mahachai over i et 50 l......har spekuleret på om jeg skulle have taget en han mere med for at sætte lidt mere gang i det...men det kan jeg jo gøre hvis nogle mener at det var en ide. Men ihvertfald, så har jeg ikke set fiskene fremme siden jeg slap dem, og de er iøvrigt utrolig sky... er det normalt for denne art. Synes faktisk det er blevet værre, og det er siden  B. simplex hannerne blev flyttet over i samme akvarium ( selskabsakvariet ) Ingen jager med nogen, så det er ikke pga. dominerende fisk imellem hinanden.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49669 av Helstrup
Da jeg holdte B. mahachai var de også meget sky, især de voksne fisk gemte sig. Jeg havde lidt unger på dem og de var egentlig ret nysgerrige, men det var som om at jo større de blev jo mere gemte de sig. Det var især galt da jeg holdte dem sammen med lidt Danio margaritatus, i denne periode troede jeg at fiskene var gået til... men nej de gemte sig permanent i bunden (ketapang blade).
Umiddelbart vil jeg sige at de er bedst egnede til artsakvarium, som er meget mørkt! For meget lys tvinger dem tilbage i bundlaget. Jo mørkere akvarium jeg havde dem i, jo mere aktive var de også.
Jeg har desværre ikke mine længere, det er ellers en meget fin og ekstremt hårdfør Betta.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49670 av helene
Jeg er helt bestemt enig med Helstrup, - machahai er en meget fredelig, men ret tilbageholdende fisk, og egner sig rigtig godt til et artsakvarie, - som faktisk ikke behøver være ret stort. Den har fået ry for at være 'verdens mest fredelige kampfisk' og jeg har læst om folk som har haft et par i 12 liter, - det har jeg faktisk også selv. Jeg synes dog 20 liter er bedre, men det kan sagtens lade sig gøre. Det er meget stille, fredelig og ikke særlig livlig fisk.
20 liter gir dog selvfølgelig mere plads til den enkelte, og jeg synes det er en ideel størrelse som giver plads til yngel også.
Jeg er sikker på at B. simplex kan have meget at gøre med at dine fisk virker til at have trukket sig. Men dog skriver du at du har flyttet dem idag :), så de skal jo også lige falde til. Jeg synes ikke man kan sige det er en sky fisk, - men de er meget forsigtige og faktisk også meget lidt livlige (også grunden til at de kan være i så små akvarier). Så vidt jeg husker så kunne en voksen fisk ligge længe samme sted under en eller anden rod og hygge sig :)

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49671 av bimmer
Jeg ville vælg en lille stimefisk der er meget fremme..feks de små rasboraer..de behøves ikke at være mange og er gode til at trække sky fisk frem.
 

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49672 av NDR
Tak for de 3 gode svar....mine har været ekstrem sky den sidste tid, og det gælder som tidligere skrevet også i selskabsakvariet hvor de delte plads med 3 stk. simplex hanner og 6 stk. P. dayi + 10 stk. C. similis....men ihvertfald, så vil jeg nu prøve om jeg kan dæmpe lysniveauet ydeligere i det lille 50l opdrætsakvarium, og så vil jeg se om jeg kan fange bare en mere af de 2 hanner og flytte til parret...og så har jeg tilfældigvis lige 2 sølle Boraras  gående som måske vil kunne hjælpe hvis ikke de begynder at komme mere frem iløbet af weekenden.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49673 av NDR
Jeg er noget overrasket...den sky adfærd har ikke afholdt hannen fra at bygge en skumrede i formiddags...så noget af det jeg forventer af dem er påbegyndt...så er det bare at håbe og vente på leg og æg.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49674 av plesner
Lyder rigtig godt. Den art skal bare ikke have lov til at forsvinde fra hobbyen igen. Du holder os selvfølgelig opdateret om udviklingen, ikke?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49675 av NDR
#7 Helt afgjort vil i blive holdt opdateret løbende. En lille sidebemærkning.....Jeg fik sat C. labiosa til leg idag....hold da op!!! hannen er sindsyg flot i parringsdragt...næsten sort. Parringsdans og en viftende han ved siden af hunnen....så måske jeg kan være heldig at få æg af disse 2 herligheder samtidig....det kunne være fedt, så kan det foder der skal anvendes løbende være det samme......men ihvertfald, så er jeg sikker på at der vil ske noget iløbet af kort tid. ....så står der en pyt mere gjort klar af samme model...uha, hvem skal jeg vælge til den??
I mit selskabs akvarie med Trichogaster arter ( 3 forskellige ) der er der godt nok også synlige tegn på aktivitet...microlepis svømmer rundt med plantedele i munden...den sjoveste er den med ketabangbladet som hannen ikke kan forstå bliver ved med at synke når han vil lægge det i overfladen sammen med alt det andet ( han ødelægger mine fine planter det fjols ) haha....pectoralishannen har fundet det fine jakkesæt frem...( min favorit labyrint )......mine blå er altid klar, også nu!!!!.....M. erythropterus har skumrede på førstesalen, og M. opercularis har skumrede på min søns værelse..............jow,
DET ER BLEVET FORÅR .....JUBIIIIII.....

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49676 av NDR
Nu er der æg i skumreden....jeg kan tælle ca. 15 stk.. Hunnen har ikke været rognsvær, så ved faktisk ikke hvad man kan forvente.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49677 av NDR


Og så må jeg jo lige igen ind i tråden.....C. labiosaerne har også skumrede og med æg!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49678 av helene
lyder godt med al den aktivitet.
Min erfaring med Mahachai er at de er ret lette at få til at yngle, og jeg har haft flere kuld, - og sådan en skumrede med æg kan godt udvikle sig med en masse små sorte larver hurtigt :) ... til gengæld er det så det med at få dem til at vokse op der kan være det svære i længden ... men der skal nok være nogle som klarer det. Spændende at følge

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49679 av NDR
#11 Har du flyttet de gamle væk, og hvis ikke...hvor meget klarede sig sammen med de gamle ?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49680 av helene
nej, har ikke flyttet forældrene - men havde heller ikke andre fisk end dem i akvariet dengang. Jeg har haft ihvertfald et kuld hvor omkring 10 ihvertfald voksede op, - men jeg havde på et tidspunkt også et med en masse larver hvoraf ingen rigtig blev til noget. Men det er jo også nogengange et spørgsmål om fodring i de tidlige 'dage'. Det er trods alt ganske små fiskeunger.
Jeg tror ikke man kan være sikker på at forældrene ikke tager dem, men hvis du sørger for en del flydeplanter - hornblad f.eks. - så har de jo en bedre chance.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49681 av NDR
#13 Tak for rådende...på nuværende tidspunkt er der ikke noget skumrede tilbage...hannen står og vogter samme sted alligevel....jeg tror jeg så en larve der fes rundt....vil iløbet af iaften vurdere hvad jeg skal...ville gerne se noget mere før jeg beslutter mig for at fjerne de 2 gamle.
Tilgengæld er det fyldt med larver ved labiosaerne, og de gamle er fjernet, så der kan snart påbegyndes fodring med Nobil Fluid

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49682 av NDR
Lidt underligt med de mahachaier.....skumreden var egentligt forsvundet, og kunne ikke se æggene mere, nu har han så bygget en ny skumrede???....ville helst opleve en ordentligt stak æg, og derefter fjerne de gamle. Det bliver spændende, og måske en udfordring i forhold til det jeg ellers har været igang med tidligere....

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49683 av NDR
Der ser ikke ud til at der er blevet noget ud af det...ærgeligt, for jeg ved at der var æg, men ikke mange, så regnede med at de ikke var færdige med leg, men som skrevet tidligere, så er æggene ikke og se mere.  Den nye skumrede er næsten også væk....Min nye plan er følgende....jeg har fanget de 2 andre hanner...og der skal lige siges at det måske er noget af det værste fiskefangst jeg har været ude for. de springer som delfiner, og graver sig ned som var det kuhliiål under planter osv....men jeg fik dem tilsidst.
Jeg vil samle alle 4 ( 3,1 ) og fodre godt...derefter afvente og holde øje med en ny skumrede....hunnen er ikke rognfed, så måske hun skal have lidt tid til at gøre sig klar til leg...mahachai er tidligere i denne tråd blevet beskrevet som en art der er bedst i et artsakvarium, og jeg så dem aldrig før, hvilket jeg helst ville da de er utrolig flotte...derfor, så tror jeg det er en ide....har faktisk efterfølgende fundet ud af at den han jeg havde startet med var den lille af dem og den mindst flotte. Men han var nemmest at fange den dag .
Er det en ide...eller ej?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49684 av helene
Men sålænge du holder hanner og hun sammen vil de jo blive ved med at lave skumreder, - men mon egentlig ikke også hanner bygger skumreder for ligesom at være parat :) .. så er reden klar, og så er det bare op til hunnen, - men hvis ikke hun er klar, så går skumreden jo i opløsning ...
Sådan er det lidt med mine pragtguramier, - hannen bygger en lille skumrede og så går han ud og imponerer hunnen og ser om ikke hun skulle kunne lokkes ... men nogen gange er hunnen jo bare ikke klar.
Så din plan at fodre dem lidt op er god, - jeg tror måske bare at du skal vælge en han og en hun nu og holde de to alene sammen, - tre hanner vil hele tiden gøre kur til en enkelt hun og det kan måske være lidt anstrengende. Hvis du har et par sammen, så kommer æggene når hun er klar, og pyt så om han må bygge lidt mange skumreder inden, - så får han da lært det :).....
Fisk skal jo også lære det :) ... jeg har et par pragtguramier lige pt, som simpelt hen ikke kan finde ud af det der. Der er fin skumrede, og efterhånden har hannen vist lært at få æggene til at hænge fast i den, men i lang tid faldt de ned, og det hele forsvandt efter en dag. Det er stadig et problem, men lige pt. hænger der 10-15 æg derinde i en nydelig rede i en hule. Så jeg krydser fingre, - det er faktisk en 'ægte' Parosphromenus deissneri, og dem er der kun et par tilbage af i Europa - såvidt vi ved. Så jeg krydser nok mere end fingre, men hvis de ikke kan hitte ud af det så er der jo ikke så meget jeg kan gøre ved det...

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49685 av NDR
En god forklaring...og det var også min første tanke, derfor et par taget fra....men en han vil jo nok tage magten over de 2 andre hanner, og ved leg holde de 2 andre på afstand. Spørgsmålet er så om hunnen kan klare alle de hanner. Det ærgelige er at jeg ved der har været æg....pokkers, jeg skulle have fjernet dem dengang, men 10-15 æg er ikke meget at kunne se, og jeg ventede på nogle flere, istedet for forsvandt de!!....nu prøver jeg lige og se hvilken han der overtager, så kan jeg til den tid fjerne de 2 resterende igen. I mellemtiden vil jeg så fodre med noget godt....hunnen er tynd, og har været det hele tiden. Det kunne være rart hvis jeg kunne finde en hun mere.
Jeg håber du for held af de sjældenheder du har, så det krydser vi finger for...du må fortælle hvis det lykkes.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49686 av NDR
JUBII.....jeg har lige taget alle 4 mahachaier op for at flytte dem i anledning af en ordentligt klat æg, og denne gang mange +100.....så lykkedes det....og i grunden noget mærkeligt noget??? æg af flere gange i løbet af 10 - 12 dage, men kun få, og så lige pludselig en ordentligt stak. Så det var egentligt fint jeg ventede....men ihvertfald, så kan man sige.....MEGET ER BESVÆRLIGT, MEN INTET ER UMULIGT!!!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49687 av plesner
Det er sgu' gode nyheder Nicki. Held og lykke med ungerne og husk lige at holde os opdateret med hensyn til deres fremgang.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49688 av NDR
Det vil jeg helt sikkert....nu håber jeg det småkravl er til at fodre på.......en ting var ærgeligt idag..det at skulle fiske de 4 gamle op for derefter at skulle sende dem tilbage til 128l de kom fra. De burde have gået i et specielakvarium, men de små akvarier er jo afsat til opdræt, og der er 2 tomme som der også skal anvendes inden længe

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49689 av helene
Tillykke med dem :)

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49690 av NDR
#22 Tak for det Helene....æggene er ikke klækket inu, så der er lang vej....men man er positiv herfra.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49691 av NDR
Knap så positiv idag som igår....en del æg er begyndt ikke at se godt ud..skimmel

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49692 av NDR
Men mange er også begyndt at ændre sig til små larver....fedt

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49693 av NDR
Jeg har vist vrøvlet lidt i indlæg 24.......kun få var skimlet. Der er fyldt med larver som er ved at ændre sig til små unger...til at starte med helt hvide, og nu grålige med 2 sorte øjne...så der er sku gang i den, og det er bare fedt....Imorgen skulle de være fritsvømmende, så vil jeg starte med Nobil fluiden, og tilsætte en iltsten og et nyt ketaplangblad...lyder det ikke som en ide, eller er der noget her der er anderledes end som det jeg har prøvet før....det SKAL lykkes med det kuld her

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49694 av helene
Jeg ved ikke om jeg kan bidrage med gode råd, - men jeg kan sige, at de gange jeg har haft machachai, så har opfodringen gået ret nemt, - jeg har aldrig fodret med andet end artemia og mikroorm 
Det kan sagtens tænkes at så længe de er helt små så er det en god ide med mindre foder, men jeg vil tro de meget hurtigt er til lidt større foder.
Luftsten ... hvad er din begrundelse for det ??
Jeg har aldrig haft det på ... men det kan godt være der er en ide i det ...

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49695 av plesner
Jeg plejer at smide en luftsten ned i et akvarium med nyklækkede labyrinter og lade den boble på absolut laveste hastighed. Den bliver der, indtil de alle har udviklet labyrintorganet og taget det i brug. 'Plejer' er dog ingen garant for, at det hverken er den eneste eller den rigtige måde at gøre tingene på.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49696 av NDR
Det med luftstenen skulle være for at bryde den hinde på overfladen som som regel vil være påvirket af lidt gammel foder som de ikke får ædt.....Jeg vil prøve med noget mikroorm fra starten.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49697 av NDR
En lille opdatering....B. mahachai går fint...tydeligt at se de vokser. Derimod mine C. labiosa synes jeg går ad h. til....En af grundene kan være at varmelegemet løb løbsk...30 grader igår, nu har jeg fået styr på det ved at skifte det med et andet. Kun få unger at se som virkelig er vokset...et hav af små som er mindre end mahachaierne som er en uge yngre....lort
Jeg har idag for første gang fodret med nyklækket artemia.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49698 av NDR
De vokser rigtig fint begge arter. C. labiosaen er vokset meget....mindre stærkt med mahachaien...men de æder fint nyklækket artemia alle sammen. Bettaerne har jeg ikke helt styr på, da de gemmer sig meget, så dem ser man nogle enkelte af engang imellem...men de er der

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49699 av NDR


Nu her en måned efter sidste indlæg er jeg nået så vidt at labiosaerne er blevet flyttet over i en 128 l....der blev ikke så mange, men interessen for naturformerne er heller ikke så stor, så de 11 fisk der bliver ud af det er et ok resultat...jeg er ihvertfald godt tilfreds, og så kan det vel ikke blive bedre.
 
Mine planer er at de største mahachai unger skal der over snart...der er en stor forskel på størrelsen af mahachaierne, så derfor kan de største lige så godt komme med labiosaerne...så vil nogle flere af de mindste sikkert vokse bedre.
Her et billede af mit nyindrettede opvækst akvarium.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49700 av Dennis_Langvad
Nicky Nicky....
Det er jo kun et 60L. når du ikke fylder det helt op :-)
Fedt at det lykkes for dig.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49701 av NDR
#33 De kan godt undvære lidt vand indtil du kommer næste gang.....så må du få lov til at bære de sidste 6 spande vand op af trapperne...haha

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49702 av Dennis_Langvad
Aftale jeg laver et vand skifte hos dig og du et ved mig.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49703 av NDR
Jeg har et par billeder af mine nye Bettaer...selvom den her tråd omhandler mahachai.
 
 

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49704 av NDR

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49705 av NDR
Nå...det virker ikke...så ingen billeder alligevel.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49706 av NDR
Betta mahachaiensis ynglen er på ca. 30-35 stk.....De er kønsvisende nu, og de ser nu egentligt ok ud...jeg er godt tilfreds, og de 2 gamle som Torben Lyng fik af mig, har han fået yngel på 2 gange, og hans tilsammen med mine er vel lidt over 100 mahachaiensis unger her i jylland......herligt!...så er de da i det mindste ikke så tæt på at uddø mere lige forløbig her i DK.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49707 av plesner
Jeg må besøge dig engang, jeg er i det jyske. Så kan det være, jeg er aftager til nogle maha'er.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49708 av NDR
#40 Karsten, du skal være velkommen.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

#49709 av Matt2609
Længe siden jeg har været logget på her, men godt at høre at det går godt med bettaerne Nicky. Ærgerligt at jeg ikke har akvarie mere, ellers ville jeg også gerne skrives op som aftager! :)

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Back to Top