Jeg lagde i første omgang nedenstående i forummet under Akvariet - Gør det selv, men Chico4000 (Allan) bad mig oprette en artikel i stedet.

 

Da jeg besøgte Fischhaus Zepkow tilbage i 2003, lærte jeg et trick, som jeg ikke har set herinde og som jeg derfor vil give videre.

 

Ved opdræt af en lang række æglæggende arter, der har det med at gå og 'klat-lege' sådan mere eller mindre hele tiden (rasboraer, danioer og andre nærtbeslægtede arter såvel som mange regnbuefisk), bruger jeg en omend ikke særlig køn, så ret nem og ganske udbytterig metode til at indsamle æggene: Jeg anbringer et par 'trafiklys' i akvariet og erstatter dem med nye ca. hver anden dag. Dem, jeg fjerner fra akvariet kommer jeg i et dertil indrettet tomt akvarie, hvor æggene kan klække og ungerne fodres op det første stykke tid. Jeg plejer at lade trafiklysene fra 7-8 dage havne i det samme akvarie. De efterfølgende kommer derefter i det næste akvarie og så fremdeles, indtil man synes, at man har unger nok. Ved at bruge denne metode har jeg lavet arter som Inlecypris auropurpurea , Microrasbora erythromicron , Microrasbora rubescens , Tanichthys micagemmae og Melanotaenia parva . En af mine gode venner, som også er bruger herinde under navnet 'Nissen', har lavet masser af unger af de første 10 Melanotaenia arter på samme måde. Han smed simpelthen et par trafiklys i hvert af akvarierne med regnbuefisk (ikke noget med at flytte dem til særlige yngleakvarier) og udskiftede dem hver 2. dag.

 

For at lave et trafiklys skal man bruge nogle plastic-grydesvampe, et stykke snor (jeg bruger fiskesnøre) og noget tungt til at holde det hele nede med (jeg bruger nogle få glaskugler).

 

 

Man binder de tre grydesvampe sammen med et stykke snor gennem midten af dem. Ikke at det nødvendigvis er rigtigt, men jeg binder dem, så afstanden mellem hver Svamp er små 10 cm. Derefter fylder jeg glaskuglerne i den nederste af grydesvampene.

 

 

Når de så kommer i akvariet, ligner de nærmest et trafiklys.

 

 

Under alle omstændigheder har det vist sig som en ganske god måde at indsamle æg fra diverse arter. I et 25 liters akvarium med 2 trafiklys og 2-3 par Microrasbora rubescens fik jeg i løbet af en uges tid små hundrede unger. Andre arter gav et tilsvarende udbytte, mens der også var nogle, der var mere 'fedtede' med æggene.

 

Grydesvampene kan man bl.a. købe i mange 10-krones butikker og på kræmmermarkeder. Før jeg genbruger et trafiklys, får det i øvrigt lige en tur i rigtig varmt vand.

 

I forum er der en tråd om samme emne, som jeg fik startet, indtil jeg blev opfordret til at lave en artikel i stedet:

 

http://www.akvarieviden.dk/forum/threads.php?tid=3398

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top