Reparation af utætte Eheim Prof. 2 pumper.
& kort om opsætning, opstart og vedligeholdelse.


Kort om spandpumper:
Spandfiltret har gennem årene vist sig at være en utrolig god filterløsning til ferskvandsakvariet. Det kan opbygges efter behov, uanset om man har brug for god mekanisk filtrering, eller effektiv biologisk filtrering, man fylder blot det ønskede materiale i spanden, starter pumpen op, slutter den til strøm, og så er man kørende. Let, simpelt, og effektivt! De fleste mennesker glemmer så bare, at det ellers geniale spandfilter, også har behov for at blive vedligeholdt. Det har tidligere ikke vist sig at være strengt nødvendigt, men i dag er det en anden sag.
Igennem årene er vi mennesker blevet mere og mere dovne, nu er det tilsyneladende for hårdt for os at suge i en slange, for at starte vores spandpumper op. Derfor har flere producenter udviklet noget, der passende nok hedder ansugningshjælp. Det er i princippet meget simpelt, det er bare en knap der trykkes 1-2 gange på, i stedet for at man, som før i tiden, suger i udstrømmer slangen. Problemet er bare, at ansugningshjælpen er en bevægelig del, der oven i købet skal holde tæt for vand, og derfor kræver denne en del vedligehold, som ikke tidligere har været nødvendigt i spandfiltret. Denne vedligeholdelse er faktisk ret simpel, men åbenbart alligevel så svær, at mange glemmer at gøre det. Jeg vil afsluttende forklare hvordan dette gøres, i hvert fald i sammenhæng med Eheim Professionel 2 spandfiltre.

 

 


Hvis du læser denne artikel, så kender du sikkert problemet. Du har brugt alt for mange penge, synes du ihvertfald selv, på et stort lækkert Eheim Professionel 2 filter, fordi du har hørt alle steder, at Eheim bare er det bedste! Men hvad er nu det? Du har kun haft pumpen til at køre i et par års tid, du har renset pumpen et par gange igennem den tid, som du har fået at vide man skal gøre, og du har brugt ansugningshjælpen når du igen har startet filteret. Nu er det fine nye spandfilter sgu sk*de utæt, og smider alt vandet ud på gulvet. Hvad er dog det for noget l*rt? Desværre er fejlen faktisk din egen, for du har helt sikkert glemt at smøre ansugningshjælpen op, når du har renset pumpen. Men nu er skaden jo sket, og kvitteringen er selvfølgelig røget ud med affaldet, så du kan ikke få pumpen lavet hos forhandleren. Heldigvis er der en løsning. I denne artikel vil jeg forklare hvordan du skifter den o-ring, som er blevet ødelagt. Reparationen kræver at du kan bruge en skruetrækker. Pumpen som er brugt i denne artikel, er en Eheim Professionel 2, modelnummer 2028. Fremgangsmåden kan benyttes på 2026, 2028, 2126, og 2128. Er du i tvivl om hvilket modelnummer din pumpe har, så kan du finde det på et klistermærke som sidder i et af de håndtag på pumpehovedet, man løfter pumpen i.


Du skal bruge:

En ny o-ring.
(Denne kan i skrivende stund købes hos akvarie west, www.akvarieforretningen.dk Link
2 stk. stjerne/phillips skruetrækkere, som passer til skruerne i pumpehovedet.
(Der er 2 forskellige størrelser)
En flad, spids genstand, eks. en spids kniv.
Smøremiddel egnet til akvariebrug, eks. Eheim smørespray.
En stiv børste til rengøring, eks. en tandbørste.
Noget til at tørre fugt og andet op.
Det kan også blive nødvendigt, med noget blødt at slå med, eksempelvis en gummihammer.


Sådan gør du:
Lad os så komme i gang. Det første du skal gøre, er selvfølgelig at sikre dig, at det ER o-ringen der er problemet, og ikke en toppakning. Det næste du bør gøre er at prøve at smøre o-ringen op, som vist i slutningen af denne artikel, det kan ske at løse problemet, UDEN det er nødvendigt at skifte o-ringen! Tegn på at o-ringen er ved at blive dårlig er, hvis ansugningshjælpen går stramt, eller sidder helt fast  (OBS: du må ikke trykke på ansugningehjælpen når pumpen er i gang!). Hvis pumpen er utæt, eller suger falsk luft, så bør o-ringen skiftes med det samme.

Reparationen:

Sørg for at alle redskaber er klargjort som det første. Efter som der kan komme en del vand og snask ud af pumpen, kan det være en ide at lægge noget beskyttende underlag ud i arbejdsområdet.

Da fejlen sidder i pumpehovedet, skal vi ikke bruge spanden til noget. Slanger kobles fra, pumpehovedet tages af spanden, og tages med hen i arbejdsområdet.

 


For at komme ind til o-ringen må vi skille pumpehovedet ad, der er desværre ingen anden måde at gøre det på. Der sidder 4 skruer på undersiden af pumpehuset, en i hvert hjørne, samt 2 skruer på toppen af pumpehovedet. Alle 6 skruer fjernes, hvorefter vi kan tage toppen af pumpehovedet.
Sørg for at lægge skruerne pænt i rækkefølge, så du ved hvilke der hører til hvor!


    

     

 

 

 

   

 


Bemærk, at snask og fugt inde i pumpehuset viser at denne pumpe klart har været utæt. Den har, ud fra kalkrenden at dømme, endda stået med vand i længe.

Det næste skridt er at få hele motoren ud af pumpehuset. Først må vi fjerne det lysegrå ”Eheim Professionel II” skilt. Dette gøres bedst med en flad, spids genstand, jeg brugte en lille kniv. I toppen og i bunden af skiltet, sidder en klips. Med let hånd stikkes kniven ned i en af klipsene, og så kan man stille og roligt vippe skiltet op. Inde under skiltet sidder 3 skruer. Disse skrues ud, men pas på, da de 4 fjedre i hjørnerne af knappen, vil trykke hele knappen op. Knappen, og alle 4 fjedre ligges til side, nu er motoren synlig.

  

 

 

 

 

 

 

Efter dette er gjort, skrues klemmen som holder ledningen til motoren af. Nu kan hele motoren trykkes nedenud af pumpehuset. Når dette er gjort, ses den store røde o-ring, som er årsagen til alle dine mareridt om vand på gulvet.

 

 

 

 

 

 

Benyt nu lejligheden til at tørre motoren af, der kan være meget snask, fedt, og vand på den, og det er ikke så lækkert at have på fingrene. Jeg benyttede chancen til at inspicere o-ringen, og som det tydeligt ses har denne o-ring pga. manglende smørelse, været klemt ud af sin bane, og så har den siddet i klemme og er blevet skadet.


 

 

 

Fjern den gamle ødelagte o-ring. Vi skal nu have det lille rør i bunden af motoren af. Klem de 2 klips sammen, og træk røret op. Dette rør kan gå meget stramt, og i dette tilfælde var det faktisk nødvendigt at banke det forsigtigt af. Brug evt. den bløde ende af skruetrækkeren, eller find noget andet blødt at slå med (gummihammer eller lignende). Når røret er fjernet, lægges det til side.

 

 

 

 

 

 

Inden den nye o-ring monteres, og samlingen påbegyndes vil jeg stærkt anbefale, at man gør motoren ren for snask og kalk, specielt i banen hvor o-ringen skal sidde. Gør desuden også pumpehuset rent i åbningen hvor motoren sidder. Sidder der kalkrender her, bør de også fjernes, for at mindske sliddet på den nye o-ring. Man kan relativt let rengøre det hele ved brug af en hård tandbørste, og varmt vand. Hårdt kalk, som ikke kan fjernes med tandbørsten, kan let skrabes af med en fingernegl. OBS: Brug IKKE sæbe eller andre rengøringsmidler, det kan skade dit akvarie, og slå dyrene ihjel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Når du er tilfreds med rengøringen kan vi gå videre. Nu er det (endelig) tid til at montere den nye o-ring, og så samle pumpehovedet igen. Man kan desværre ikke bare gøre det samme, i omvendt rækkefølge, uden at skade den nye o-ring, så derfor vil jeg også forklare hvordan man samler det hele rigtigt igen. Vi starter som sagt med at sætte den nye o-ring på motoren, og allerede her er der noget meget vigtigt at tage hensyn til. Når o-ringen er sat på plads, så skal den smøres rigtig godt op. Man kan benytte vaseline uden tilsætningsstoffer, men jeg vil anbefale Eheim neutral smørespray, den er pga. det medfølgende rør, praktisk til fremtidig vedligeholdelse af pumpen, og den er komplet uskadelig for akvariet.

 

 

    

 

 

Når o-ringen er smurt godt op (hellere for meget, end for lidt, ellers risikerer du at o-ringen ikke holder tæt), så skal vi have knappen skruet fast på motoren igen. Den kan kun vende på en måde, men hold øje med, om ledningen til motoren sidder rigtigt. Sørg for så vidt muligt for, ikke at røre ved o-ringen når den er smurt op, det fjerner smørelsen, og kan medføre en utæthed. Sæt de 4 fjedre på plads i pumpehuset, og herefter kommer vi til den sværeste del af hele opgaven.

 

 

 

 

   

 

 

Vi skal nu have motoren sat i pumpehuset igen, og her må man væbne sig med tålmodighed, og tage det stille og roligt. Gør man det galt kan man risikere at skade den nye o-ring. Man sætter motoren i pumpehuset, sørg for den vender rigtigt, med ledning og fjedre. Nu trykkes den FORSIGTIGT ned, hold øje med om o-ringen kommer med ned hele vejen rundt. Er den smurt godt op, og gør man dette stille og roligt burde der ikke være nogen problemer. Nu kommer det svære. Hvis man slipper motoren, så trykker fjedrene bare motoren op igen, så når du har trykket den ned, så må du ikke slippe motoren! Vend pumpehuset om, og bliv ved med at holde motoren trykket i bund! Når pumpehuset er vendt om, så skal det lille rør sættes på plads igen i bunden af motoren. Først når dette er gjort, kan du roligt slippe motoren igen. Jeg vil anbefale, at man her benytter chancen til at smøre o-ringen op som vist på billedet (igen, hellere for meget, end for lidt, og her kan man se hvorfor jeg foretrækker at bruge denne spray, den kan let nå ned til o-ringen). Bagefter bør man se efter, om hele mekanismen kan trykkes ned, og at den går let uden for meget modstand.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyha, nu er det værste overstået, og vi er ved at være ved vejs ende. Klemmen til ledningen skrues på igen, samme sted på ledningen, som den sad før. Nu er det sådanset bare et spørgsmål om, at skrue toppen på pumpehuset igen. Samme fremgangsmåde. 4 skruer på undersiden, 2 på toppen. Afsluttelsesvist monteres det flotte Eheim Professionel II skilt på knappen, ved bare let at trykke det ned på plads.


 

 

 

 

 

 

SÅDAN! Reparationen er nu afsluttet, og der er kun tilbage at rense resten af pumpen, og teste om det hele nu også er som det bør være. For en god ordens skyld, så lad os lige gennemgå den fremtidige vedligeholdelse af filteret. Det er, som du nok allerede har regnet ud, meget vigtigt at holde denne o-ring velsmurt. Derfor anbefaler jeg at den smøres hver gang man renser filteret! Dette gøres som nævnt bedst med Eheim smørespray. Det lange rør kan nå helt ned til o-ringen, og smøremidlet er uskadeligt for akvariet. Har man af den ene eller anden grund ikke en Eheim spray, så kan man bruge vaseline uden tilsætningsstoffer. Man kan klemme en vatpind, så den kan nå ned til o-ringen. Man bør også holde øje med, hver gang man renser pumpen, om der samler sig skidt og kalk nede ved o-ringen. Gør der det, må man finde en børste eller andet som kan nå derned, og skrubbe skidtet af. Dernæst anbefaler jeg at man kigger alle o-ringe, pakninger, mv. igennem, og at man smører dem hvis de ikke længere er fedtede. Kig pakfladerne efter på spanden og toppakningen, og se om der ligger skidt, der skal kun et sandkorn til før toppakningen bliver utæt. Jeg vil komme meget mere ind på rensning og vedligeholdelse i min næste artikel, der faktisk udelukkende kommer til at omhandle rengøring og vedligehold af spandpumpen, samt rensning af filtermaterialet.

 

 

 

 

 

Nå, lad os så få testet om vores reparation holder vand..... Så at sige. Første gang pumpen startes op efter reparationen, så bør du bruge ansugningshjælpen, for at teste om tingene er i orden. Men ellers vil jeg faktisk anbefale, at man starter pumpen op på ”gammeldags” manér, for ikke at slide unødvendigt på o-ringen. Man bør teste pumpen i et miljø hvor en utæthed ikke vil gøre skade, evt. på et badeværelse i badekar, brusekabine, eller et andet sted med afløb. Jeg anbefaler også, at man lader pumpen køre i minimum en uge, og meget gerne længere tid, inden man igen stiller den ind i underskabet og glemmer alt om den, før næste gang den skal renses. Jeg testede denne pumpe på et badeværelse med afløb i gulvet, og pumpen fik bare lov at cirkulere i en spand.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Succes! Pumpen snurrer som en helt ny, og den spilder ikke en dråbe. Jeg vil lige sige, at det jeg ikke har vist i denne artikel er, at pumpen også har fået ny rotor, ny aksel, og nye lejer, Nogle sælgere burde virkelig skamme sig! Men der kom da en (forhåbentlig) brugbar vejledning ud af det.


Opstart af spandfilteret:

Det sidste jeg lige vil kort komme ind på er, hvordan man bør starte sin spandpumpe op. Det er vigtigt, at man læser instruktionsbogen igennem til sin pumpe, da den oftest indeholder vigtige informationer omkring opstart, smørelse, rensning, og vedligeholdelse generelt. Disse informationer kan være unikke til lige netop den model spandpumpe, som man har købt. Har man købt en brugt spandpumpe, så kan man oftest finde instruktionsbogen i PDF format på producentens hjemmeside, og har man valgt Eheim, så er dette en sikkerhed!

Denne vejledning er generel, og kan anvendes på langt de fleste spandpumper, dog anbefales det stadig, at du læser instruktionerne for din pumpe igennem.
Når du sætter pumpen op, så er det vigtigt at slangerne ikke er for lange. De må, med andre ord ikke være så lange at de kan hænge ned bag pumpen, og de må ikke være så lange, at de kan lave knæk. Det er også en fordel, at slangerne er lige lange, for ikke at belaste rotoren unødvendigt. I nogle opsætninger er dette ikke muligt, men man skal være opmærksom på, at det kan nedsætte levetiden på rotoren. Man bør også bemærke, at ekstra udstyr som er monteret på slangerne (eksempelvis UV filter), kan nedsætte pumpens ydelse betydeligt.

Når din spandpumpe er sat op som du ønsker det, så tages udstrømmeren og sænkes ned under akvariets vandlinie, jeg plejer at ligge den i en spand på gulvet. Det næste du skal gøre, er at suge i udstrømmeren (har man ansugningshjælp, er det her denne kan benyttes, i stedet for at man suger i slangen), til du kan høre at der løber vand ned i spandpumpen. Du skal ikke blive ved med at suge, så ender du med at få vand i munden. Læg nu udstrømmeren ned i spanden, og vent. Når spandpumpen er fyldt med vand, så vil vandet løbe ud af udstrømmeren. Når der ikke længere kommer luft med ud af udstrømmeren, så kan du sætte pumpen til strøm. Tilbage er kun, at sætte udstrømmeren op på sin plads i akvariet, og tilkoble evt. udstyr, som spraybar eller lignende. Nu er du kørende.

Nogen anbefaler at man sætter udstrømmeren på plads i akvariet, inden man starter pumpen, men det vil jeg fraråde. Hvis man gør dette, vil vandet stoppe når det når pumpehovedet, og alt luften som er fanget i systemet vil ikke løbe med ud, samt der vil sætte sig luftbobler under pumpehovedet. Luft i systemet kan gøre stor skade på rotor og aksel, det kan faktisk standse systemet helt, hvilket kan resultere i overophedning, og ødelæggelse af sliddele, og i værste tilfælde, en brændt spole, som jo altså ikke bare kan udskiftes. Derfor anbefaler jeg, at man først sætter udstrømmeren på plads i akvariet, når der løber vand ud, og der ikke længere kommer luft med.

Der vil være luftbobler fanget i filtermaterialet, disse burde ikke være tilstrækkeligt store, til at kunne skade systemet, men de kan forsage at pumpen støjer i perioder de første par dage, efterhånden som det løsner sig fra filtermaterialet, og trækkes med igennem systemet. Man kan forebygge, eller formindske dette problem, ved at vippe og tippe lidt rundt med spanden, imens den fyldes med vand. På denne måde ryster man luften fri fra materialet, og det vil ryge med ud af systemet med det samme.

Hvis du er en af de få, som har læst hele artiklen igennem, vil jeg gerne sige tak for din tid, og så vil jeg ønske al held og lykke med din pumpe fremover.
Feedback og spørgsmål til artiklen, og spandpumper generelt, modtages med glæde.

Venlig Hilsen.
Christian Krogh.


© Christian Krogh, 2011. Denne artikel må ikke kopieres, videregives, eller ændres uden forfatterens tilladelse.

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top