Dette er en beskrivelse af et lille projekt jeg lavede for at udbygge et 85 liters til et minipaludarium. Jeg ved godt det måske ikke lige er en rigtig definition at bruge om det, men det minder da lidt om et paludarium, synes jeg. Jeg havde tidligere sat en klynebaggrund i, men da det tog en del plads op i selve akvariet, forsøgte jeg at bygge lidt videre for at lave plads på en anden måde. Herunder vil følge en gennemgang af projektet, der kostede et par hundrede kroner og tog en eftermiddag at lave. Materialeliste: Akrylplade 3 mm Xiamplader (akvarieudstyr.dk har dem) Lim Silikone Sav både alm. og fintandet Herunder er vist det endelige resultat:

Kort fortalt har jeg lavet en ramme af akryl som har til formål at hæve armaturet ca. 20 cm. op fra akvariet. Denne ramme har jeg beklædt med Xiam-plader for at lave det lidt pænere end en ”rå” akrylplade. Jeg startede med at måle akvariet op og lave en tegning af hele projektet. Ud fra dette, og den ønskede højde som jeg ville hæve amaturet med, lavede jeg denne ramme af akrylpladerne:

 bild av Allan Kristensen

Det er vigtigt at du vælger en sav med små tænder når du saver i akryl, da dette ellers vil flække og splintre. Hvis du er lidt omhyggelig med at save akrylen pænt ud så siderne er lige store, er det ret let at samle uden det bliver skævt. Jeg limede rammen sammen med en tagrendelim, der er lavet til at lime pvc. Jeg vil mene man sagtens kan bruge almindelig akvariesilikone til dette - det skal bare hærde lidt længere. Da limen i rammen var hærdet helt, begyndte jeg på den faktiske dekoration af den. Til dette formål valgte jeg Xiam-plader. Xiam-plader er lavet af Xiam-træet og købes tørret. De skulle med lys og vandforstøvning begynde at spire igen, idet der er mange mosser og små bregner i pladerne. Dette skulle begynde efter 1-3 måneder og give en flot baggrund i terrarier.

 bild av Allan Kristensen

Pladerne er ret nemme at save i med en almindelig sav og jeg limede dem fast på akrylrammen med almindelig akvariesilikone.

 bild av Allan Kristensen

Endeligt vil jeg afslutte denne artikel med at vise lidt billeder af hvordan det hele ser ud efter silikonen, der holder Xiampladerne fast, er hærdet op, og hele overdelen er monteret på akvariet (nu paludariet)... Et blik ind i den øverste del af paludariet:

 bild av Allan Kristensen

Jeg har valgt at plante trædebregner ovenpå min klynebaggrund. Rødderne fra bregnerne vil holde på baggrunden og der vil samtidig ske en stor optagelse af næringsstoffer. Da baggrunden hele tiden suger vand vil denne være så våd at mange af vores akvarieplanter kan dyrkes her som på sump. Jeg har for eksempel Hemianthus callitrichoides ''Cuba'' voksende på denne måde ovenpå klynen. Her i den højre side har jeg, under roden, placeret et HMF-filter. Bag dette sidder der et powerhead (Eheim Compact), med en forlænget udstrømmer (det man kan se under roden):

 bild av Allan Kristensen

Herunder er vist en tegning af hvordan jeg har sat filtret op:

 bild av Allan Kristensen

Slutteligt vil jeg vise hvordan akvariedelen af dette ”paludarium” ser ud. Selvom amaturet er hævet en del over vandoverfladen set det alligevel ud til at der kommer tilstrækkeligt lys den til planterne da disse viser ret god vækst.

 bild av Allan Kristensen

Hvis du skulle have nogle uddybende spørgsmål omkring denne artikel eller projektets udførelse i det hele taget, er du velkommen til at stille dem til mig via pb. Allan A. Kristensen ”Chico4000”

 bild av Allan Kristensen

Back to Top