MIKROORM


Tekst: Arvid Holst.

Foto og redigering: Karsten Keibel

 

Efter utallige opfordringer vil jeg hermed i denne artikel vise hvordan jeg laver mikroorm. Jeg har konstrueret en kulturbeholder af glas som jeg bruger til at dyrke mikroormene i. Størrelsen på beholderen er 30 cm lang, 8 cm bred og 4 cm høj, så passer den nemlig til de flamingobakker jeg har kulturbeholderen stående i. Det er ganske almindelige flamingobakker som dem man får sammen med det kød man køber i supermarkederne.

 

 

Flamingobakken er praktisk da den opsamler eventuel væske og man kan let tage hele bakken ud af reolen når man skal arbejde med den. Ormebeholderen har jeg limet sammen af glasstykker skåret til så de passer til formålet. Bunden er delt i tre og endestykkerne er lavet for lange så de kan bruges som ben til hele konstruktionen. Det gør at kulturen er hævet over flamingobakken og giver plads til et par afløb og nogle små bægre der samler overskudsvæske. Når jeg limer beholderen sammen står den på hovedet så overkanten er så plan som mulig. Det gør at dækglasset kan slutte tæt om kulturen. Hvis det ikke lykkedes at lave det hele helt tæt i første omgang kan man lægge en limfuge af silikone oven på kanten. Limefugen kan laves helt plan ved at lægge et stykke plastik på, ovenpå plastikken lægger man så dækglasset tynget ned af et glas vand eller lignende. Når limfugen er hærdet dagen efter fjerner man plastikken og dækglasset slutter nu helt tæt.

 

Selve beholderen lime således at der er 2 sprækker i bunden på cirka en cm bredde. Under sprækkerne har jeg limet et par stykker skråtskårne glas som gør det ud for et afløb. I hver af sprækkerne anbringer man en styke filtersvamp så den passer med at udfylde sprækken med et let pres. Filtersvampen skal være gennemtrængelig for væden så den kan løbe af. Nu er kulturbeholderen klar til brug.

 

 

Jeg har lavet en forkultur af ormene 2 dage før jeg sætter kulturen i gang. Til det bruger jeg en ½ pakke gær opløst i lidt vand. Jeg tilsætter havregryn (til bananorm bruger jeg corn-flakes) underomrøring indtil det hele er en jævn og glinsende grød. Det hele røres rundt et par gange og så tilsætter jeg lidt orm. Skålen med forkulturen dækker jeg til med dækglas i et par dage indtil jeg skal bruge den.

 

 

 

Når jeg sætter kulturen i gang fordeler jeg forkulturmassen jævnt i de tre afdelinger i kulturbeholderen. I tilfælde af at forkulturmassen skulle være for tynd løber overskudsvæsken af i afløbene. Afløbene sikrer også at kulturen fra nu af altid har den rette konsistens, og de problemer man ellers oplever med kondensvand og mug har jeg ikke.

Når massen er fordelt smuldrer jeg lidt gær henover det hele og kulturen er i gang.

 

 

 

Allerede dagen efter kan der høstes, og der vil allerede nu være ret mange orm. Jeg høster ormene fra dækglasset og beholderens sider med en blød skraber af plastik. Jo mere gær man fodrer ormene med, jo flere orm er der at høste. Jeg bruger almindelig bagegær, og mine tre mikroorme kulturer kan nemt forbruge en hel pakke gær om dagen. Hvis man skal bruge endnu flere orm øger man bare mængden af gær. Gæret behøver ikke fordeles helt jævnt i kulturen, det er godt nok når det ligger i klatter. Ormene sørger selv for at fordele det. Og skulle der ligge lidt tilbage dagen efter lægger man bare de nye klatter ved siden af.

Når jeg efter høst lægger dækglasset over igen sørger jeg for at det er dyppet i vand, så det er lidt fugtigt. Det sikrer at ormene kravler op på dækglasset af sig selv. Det våde dækglas sørger også for at kulturen ikke bliver for tør.

 

 

 

Jeg høster omtrent 2 spiseske fulde hver dag. Efter høst anbringer jeg ormene i tempereret vand og lader dem stå indtil de er bundfældet. Jeg ved at mange fodrer med ormene direkte, men når man først har set hvordan skyllevandet ser ud når jeg skyller ormene vil de fleste nok gerne undgå at komme det snask i akvariet. Når ormene er bundfældet hælder jeg vandet fra og fylder nyt tempereret vand på. Processen gentages 5-6 gange og så er ormene helt rene for gær- og havregryns rester.

Nu er ormene klar til brug og kan trækkes op i en sprøjte, som man kan fordele ormene med i de akvarier man vil fodre i. Der er rigtig mange orm bare i en dråbe, og oftest er netop det nok. Mikroorm er et godt foder som alle fisk er meget glade for. Alle mine fisk får mikroorm mindst én gang hver dag.

 

Kulturen kan nu sagtens køre i 1-2 måneder uden at man gør andet end at fodre med gær hver gang man har høstet. Hvis kulturen bliver lidt kedelig eller begynder at lugte for meget kan man strø lidt ekstra havregryn henover kulturen (cornflakes ved bananorm). Hvis havregrynsmassen tynder ud kan man lave en ekstra portion og hælde den henover. Hvis man bruger tørre havregryn skal man også huske at tilsætte lidt vand, 5-10 ml er normalt nok. Overskudsvandet løber af i afløbene.

 

 

 

Jeg synes ikke at arbejdet med mikroormene er særligt stort. I forhold til hvor mange orm jeg får ud af mine kulturer kan det i hvert fald godt betale sig. Jeg har 3 forskellige slags mikroorm, de almindelige, Walterorm og bananorm.  Bananormene er ikke helt så produktive og kan ikke presses så meget som de to andre typer, men jeg har fået fortalt at de er mere næringsrige. Om det er rigtigt ved jeg ikke. Walterormene er dem der giver mest, og så skulle være lidt mindre end de almindelige mikroorm. Forskellen er dog ikke synlig med det blotte øje.

 

 

Afslutningsvis vil jeg lige vise en fodermekanisme jeg har fundet på.

Mikroorm har det jo med at synke til bunds med det samme, og det er ikke alle fisk der er lige gode til at tage dem fra bunden.

Jeg har lavet en dims ud af et stykke flamingo hvori jeg har lavet et hul som passer med en stump elektrikerrør. I røret presser man en svamp lavet af fin filtersvamp eller endnu bedre en af de almindelige gule rengøringssvampe til køkkenbrug. Man hælder så mikroormene ned i røret til svampen. Ormene vil lige så stille selv finde vej ned igennem svampen og være tilgængelige for fiskene i det frie vand i længere tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

(artiklen blev første gang offentliggjort i Århus Akvarieforenings medlemsblad Gælletidende 2010/2)

 

 

 

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top