Melanotaenia sexlineata
Munro, 1964

Tekst: Adrian R. Tappin, Australien.
Oversættelse: Tonny B. Andersen, KA.

 

Familie: Melanotaeniidae
Synonymer: Nematocentris sexlineatus Munro, 1964; Melanotaenia sexlineata Allen, 1980

 

Beskrivelse.
Melanotaenia sexlineata er en meget attraktiv art. Den har en citrongrøn kropsfarve med 5-8 smalle sorte striber. Længdestriben er mørkere. Den har en mere dyb krop end Melanotaenia papuae og Melanotaenia maccullochi, og hanner viser ofte røde læber, hvilket kan se ud som om at de har læbestift på. Hunnerne adskiller sig ved at have mindre fremstående markeringer.

 

Udbredelse.
Melanotaenia sexlineata kendes I øjeblikket kun fra den øvre del af Fly River nær byen Kiunga. Gerry Allen hjemtog levende eksemplarer til Australien i 1982, som var fanget I en lille bæk straks nord for Kiunga.

 

Levested.
Fundet i en lille snæver bæk. Temperatur på 25°C og pH mellem 6,1 og 7,4 er blevet rapporteret fra fangststederne.

 

Biologi.
Kroppen er slank og flad bagtil højden øges med alderen. Der er to rygfinner, meget tæt sammen. Den forreste er mindre end den anden. Udvoksede hanner har en højre forreste rygfinne, som overlapper den bagerste når den er lagt ned. Hunnerne har en mindre og afrundet rygfinne. Arten kan opnå en størrelse på 8 cm. Den er en ægspreder, der normalt leger mellem vandplanter og grasser. Føden er animalsk i form af insektlarver og insekter, såvel vandlevende som andre der på en eller anden måde lander på vandoverfladen. Alger plantepollen og frø kan også spises.

 

Andre bemærkninger.
Melanotaenia sexlineata blev oprindelig opdaget i 1937 af Stuart Campbell I det øverste af Fly River i Papua New Guinea. Alligevel blev de først videnskabelig beskrevet i 1964, da den australske ichtyolog Ian Munro gav den navnet Nematocentris sexlineatus. I senere revisioner af gruppen af regnbuefisk er slægtsnavnet ændret til Melanotaenia. Der var dog nogen forvirring med hensyn til den korrekte identifikation, idet der blandt Munro’s paratyper var nogle individer som senere er blevet identificeret Melanotaenia papuae af Gerry Allen i 1981.

 

Litteratur.
Allen, G. R. (1981). The "Maccullochi Species Group" of Rainbowfishes (Melanotaeniidae) with the Description of Melanotaenia papuae, new species. Revue Française d'Aquariologie 8 (2): 47-56.

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top