Melanotaenia maccullochi

Tekst: Adrian R. Tappin.
Oversættelse: Tonny Brandt Andersen, KA.

 

 

 

Familie: Melanotaeniidae.
Videnskabelig navn: Melanotaenia maccullochi Ogilby, 1915.
Synonymer: Rhombatractus maccullochi Cocherell, 1915; Nematocentris maccullochi Bohm, 1977.

 

Beskrivelse.
Flere geografisk isolerede populationer er fundet i det nordlige Queensland. Hannerne af den variant som findes mellem Cairns og Innisfail har dybsorte irregulære horisontale striber på langs af den sølvfarvede krop. Halefinnen og gatfinnen er orangerød, med en sort linie løbende langs kropslinien. Halefinnen har en fane af rødorange farve. Hunner er meget mindre farvede, selv om nogle viser lidt at hannens farvetegning. Hunner ser ud til at blive større og har en højere krop end hannerne.
Varianten fundet i bifloder til Jardine River er karakteristisk ved en serie af fine sorte striber på siden, med sorte submarginale bånd og hvide til gule kanter på hale og gatfinne. Hos hunnerne er striberne mindre udtalte. De er også en hel del mindre end de andre varianter, både i længde og højde. Populationen fra det sidstnævnte område er magen til dem der findes i det sydvestlige lavland af Papua New Guinea. Varianten fundet nord for Cairns men syd for Jardine River er en overgangsvariant. Men den stribede tegning er enkel, og de viser ikke de orangerøde farver.
I 1988 fandt man en ny farvevariant på et privat område kendt som Pethrick's Forest, og som er omgivet af "Litchfield National Park" i Northern Territory. Den blev fanget i en lille smal bæk ved navn Burton Creek. Denne variant har gullig hale- og gatfinne med blålige kanter og sort submarginal bånd.
Kropsfarven er sølv til gullig med et mørkt mid-lateral stribe, og den bliver meget mindre i størrelse end de andre varianter.

 

Udbredelse.
Melanotaenia maccullochi findes i kystområderne mellem Cairns og Innisfail og fra Daintree
River nordpå gennem Cooktown til McIvor River. Et andet område hvor de findes er Cape York Peninsula, primært i Jardine River og dens bifloder. De findes også i Cape Flattery og Olive River, og sikkert også andre steder langs østkysten af Cape York Peninsula som har nogle passende biotoper. En lille isoleret popolation findes nær Litchfield National Park i Northern Territory.

 

Levested.
Arten findes generelt i klare, moderat flydende vandløb, engområder, sumpe og tefarvede damme i områder af sanddynger. Temperaturer mellem 22 og 30 grader og pH værdier mellem 5,5 og 5,7 findes i fiskens naturlige udbredelsesområde.

 

Biologi.
Kroppen er slank og sammenpresset, men dybden øges med alderen. Den har 2 rygfinner tæt ved hinanden, den forreste er mindre end den bagerste. Udvoksede hanner har en højere 1. rygfinne, som overlapper forreste del af 2 rygfinne, når de ikke er spilet ud. Hunner har en mindre og afrundet rygfinne og gatfinne. Arten kan maksimum blive 8 cm, men er for det meste mindre end 5 cm. Æglægning finder sted fra oktober til december, med hunnerne producerende mellem 20 og 30 æg hver dag i løbet af flere dage. Æggene klæber til fintløvede planter  eller mellem rødder af flydende vegetation. Disse hænger som julepynt på planterne, idet hvert æg er forsynet med en lille hæftetråd. Det vil tage omkring 8-9 dage med 28 grader C, før de første unger kommer til syne.
Før legen, er en lys gul eller hvid stribe tydelig på hannen. Den løber fra munden til den første rygfinne.
Deres naturlige føde består af landlevende insekter, små vandlevende krebsdyr og insektlarver, med de landlevende insekter som deres hoved ernæringskilde. Alger, plantepollen og små frø kan også fordøjes.

 

Andre noter.
Arten er indsamlet i 1915 fra Barron River, indland ved Cairns, nord Queensland, og videnskabeligt beskrevet af J.D. Ogilby som Melanotaenia maccullochi. Den blev opkaldt efter ichtyologen Allan R. McCulloch (1885-1925). Forskel mellem de forskellige populationer er udtalt, og det vil ikke overrasket mig, hvis de over en længere periode adskilte sig så meget fra hinanden, at de blev til hver deres art. Derfor er det meget vigtigt for den seriøse opdrætter af regnbuefisk, at holde hver population adskilt i fangenskab.
Melanotaenia maccullochi blev introduceret til akvariehobbyen omkring 1934, og var en af de mest populære akvariefisk fra Australien. I det tyske ”Aquarium Magazine” fortalte Fritz Mayer i 1935  første gang om opdræt, i en artikel som blev oversat og bearbejdet af F.H. Stoye i ”The Aquarium” i december 1936. Stoye beskriver farverne således: ”… et skinnende grå-grøn med et blåt skær, bugregionen er lysere. Syv mere eller mindre rødbrune horisontale linier på siderne. Hannen er mere farvet. Hans ryg og margin på gatfinne er murstensrød til mørkebrun. Hans bryst og bugfinner er murstensrøde. Når den føler sig godt tilpas og under kurtisering, fremtræder hannen i flere røde nuancer. Forhovedet er grønligt, med en rød plet i et grønt område på gællelåget. Den australske dværgregnbuefisk er altædende og kræver meget lidt fra dens ejer. Levende og forberedt foder spises hurtigt…”

 

Litteratur.
Allen, G.R. (1980): A generic classification of the rainbowfishes (Family Melanotaeniidae). Records of the Western Australian Museum 8 (3): 449-90.
Allen, G.R. (1981): The "Maccullochi Species Group" of Rainbowfishes (Melanotaeniidae) with the Description of Melanotaenia papuae, new species. Revue Française d'Aquariologie 8 (2): 47-56.
Armstrong, Neil (1995): A Dwarf Maccullochi in the Northern Territory. Fishes of Sahul 9 (2): 401-404.

 

Mere information kan findes i:
Australian Freshwater Fishes. J.R. Merrick & G.E. Schmida
Rainbowfishes of Australia and New Guinea. G.R. Allen & N J Cross.
Rainbowfishes - In Nature and in the Aquarium. G.R. Allen.
Freshwater Fishes of New Guinea. G.R. Allen.

 

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top