Huler i Alfix til akvariet: Der er mange fisk i vores akvarier der kræver huler - både til almindelig trivsel, men også til leg og yngelbeskyttelse. De huler og grotter man finder hos de lokale forhandlere, er ret dyre. Derfor besluttede jeg mig for at prøve at lave nogle selv. Jeg har bygget dem af 100 % Alfix og brugt vandballoner til at støtte "konstruktionen". Den færdige hule ser sådan ud når den er installeret i akvariet:

Materialeliste: Alfix - jeg brugte til denne hule "Alfix cerafill 5 colour (brun)” vand vandballoner glat underlag at arbejde på (plasticpose, glasplade, etc.) Først lidt om Alfix: Når jeg laver noget i Alfix følger jeg ikke en speciel opskrift. Det er svært at sige noget om egentlige blandingsforhold, men generelt vil jeg sige at der skal mindre vand til end man lige tror. Alfix suger ikke vandet til sig med det samme som mørtel gør, så man skal tilsætte vand, røre rundt et par gange og så lade det stå 5-10 minutter og trække. Herefter kan Alfixblandingen røres sammen og er klar til brug efter et par minutters arbejde med rørepinden. Når du laver baggrunde eller huler af Alfix i en bestemt farve, bør du huske på at den bliver noget lysere i farven, når den er tørret og gennemhærdet, end når den er våd. Jeg startede med at lave en bund af Alfix i en ret tyk blanding på et stykke plastic. Den har her samme konsistens som modellervoks. Jeg placerede derefter to vandballoner fyldt med luft ovenpå, der hvor jeg ville have hulerne til at være.

 bild av Allan Kristensen

Herefter lavede jeg en lidt tyndere blanding som jeg beklædte ballonerne med. Blandingen skal være tynd nok til at den kan løbe lidt, men ikke så tynd at den bare render af. Jeg undlod at putte Alfix omkring "ballondutterne" (der hvor man putter luft i), for at der her ville blive dannet en indgang til hulen.

 

 bild av Allan Kristensen

Da Alfixen var tør prikkede jeg forsigtigt hul, lukkede luften ud og fjernede de slatne balloner igennem huleindgangen. Derefter lod jeg det igen tørre godt, så det hele var helt gennemtørt. Jeg har prøvet at holde det i et lidt groft og rustikt look, for at det bedre skal falde sammen med de øvrige sten og klipper jeg har i akvarierne.

 

 bild av Allan Kristensen

Før hulen kom i akvariet lod jeg det stå i en spand med rent vand, så eventuelle rester fra Alfixen bliver skyllet af. Husk at udvaske Alfixen godt inden den sættes i akvariet. Sådan her ser hulen ud, når den er i akvariet og beboerne har indfundet sig - i dette tilfælde er det Ridderkutlinger (Stigmatogobius sadanundio) der har indtaget hulerne.

 

 bild av Allan Kristensen

Hvis du vil prøve at videreudvikle ideen lidt kan der puttes en belægning på i form af sand, grus eller sten på. Vil du prøve dette skal du lave en meget tynd, nærmest flydende, blanding af Alfix og vand, pensle hulen med det og drysse sandet, gruset eller stenene på. Når Alfixen er tør, skulle den ønskede belægning gerne blive hængende. Hvis du skulle have nogle spørgsmål er du velkommen til at stille dem til mig via pb. Allan A. Kristensen ”Chico4000”

 

 bild av Allan Kristensen

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top