Fra defekt til nyt

 

Jeg har fortsat en håndfuld defekte akvarier stående i kælderen, så nu synes jeg tiden var inde til at starte endnu et projekt.

Ofrene er denne gang to 54 liters akvarier (60 x 30 x 30 cm), begge med mindre og større revner.

 

I første omgang gælder det at få dem skilt ad. Ikke helt let, men er meget afhængig af hvor tæt glassene er trykket sammen. Har man det første glas ude går det hele noget lettere.

 

Her de glasstykker jeg har valgt at fortsætte med.

 

Mit tip er en handske på den ene hånd, især hvis det er revnede akvarier vi snakker om, og en meget tynd og skarp kniv i den anden. En anden vigtig ting, her gælder ikke; så længe det knaser - holder det. Hvis det knaser, kan du være sikker på at der splintre et lille stykke af glasset netop der hvor du fører kniven eller at glasset revner.

 

Handsken, sandpapir, mit sortiment af knive og en algeskraber (i dette tilfælde ”silikoneskraber”).

 

Små to timer senere, ser det sådan ud. En hård omgang at få alt den gamle fuge væk.

Jeg har valgte at den nye fuge skal være klar, det kræver at man er endnu mere omhyggelig med at få fjernet den gamle sorte fuge, ellers vil det resultere i at de sorte rester skinner gennem den klare fuge.

Jeg har været rimelig omhyggelig, har dog ikke siddet med lup og læsebrille, så tiden må vise om det er godt nok.

 

 

Det værste har jeg bag mig. Nu kan resultaterne skabes ;-)

Glasset er blevet gjort godt rent med varmt vand og en svamp, også algeskraberen har været i brug igen. Herefter har jeg taget et nøje syn på de enkelte glasstykker, markeret glassene ”op, ned – højre, venstre” osv. Det har jeg gjort for få eventuelle ridser og andre skader så godt gemt som muligt.

Så står den på stærkere midler til at affedte kanterne - jeg plejer at bruge acetone. Her bemærker jeg, avisen jeg har lagt ud på bordet er fra intet mindre end fredag den 13. Jeg bider mig i læben, og håber på det ikke skal vise sig at være et dårligt tegn for projektet.

 

Nu er de næste materialer lagt klar, og så er det ellers bare fatte mod og komme i gang.

 

Malertape, tændstikker, stærk sæbevand og køkkenrulle.

 

Her har jeg fået placeret de første fire glasstykker. Malertapen fikserer, tændstikkerne holder afstanden og gir plads til silikonen.

 

 

 

Tja, her slår det mig så; jeg har glemt at tape langs alle sider der skal fuges :-S ville jeg normal gøre for at fugen ikke bliver smurt længere ud på glasset end nødvendigt. Jeg beslutter mig dog for at udlade det denne gang da det ville kræve at jeg river det hele fra hinanden igen, og det er ikke just lettest at skulle balancere med alle de glasstykker alene.

 

Jeg fuger én længde af gangen og glatter denne ud inden jeg fortsætter. Rigtig akvariesilikone størkner meget hurtigt, så fuger du mere af gangen vil du ikke kunne nå at glatte.

Apropos silikone, til et projekt som dette vil jeg ikke anbefale den billige udgave man ofte finder i byggemarkeder, min erfaring er at den tørre alt alt for langsomt og gir mig tvivl om holdbarheden. Så det er noget jeg udelukkende bruger inde i akvariet eks. glaslister til HMF, terrasser osv. Udover byggemarked silikonen har jeg forsøgt mig med Akvastabils silikone og den fra JBL. Akvastabil tørre en smule langsomre end JBL, personligt den jeg vil fortrække - gir en smule mere tid til arbejdet. Dog er det denne gang JBL jeg har brugt.

 

Jeg sprøjter fugen ind mellem glassene fra ydresiden af ”akvariet”. Det er måden jeg har den bedste erfaring med, så er jeg sikkert den sidder tæt og ligger i hele glassets tykkelse. Derefter er det fingeren i sæbevand også ellers glatte udvendig og indvendig.

 

Til venstre ses fugen når den lige er sprøjtet mellem glassene. Til højre er fugen blevet glattet.

 

Jeg har været nød til at lade de fire sider tørre i nogle timer inden jeg kunne stille akvariet op og ”montere” det sidste glas.

 

 

 

Nu har akvariet stået i lige knap to døgn. Jeg har fjernet den overflødige fuge med mit knivsæt ;-) og netop fyldt akvariet med vand. Her får det nu lov at stå i mindst et, helst tre døgn.

 

Jeg har købte nogle alulister, de første fire er nu tilpasset og skal bruges som ramme omkring bunden. Jeg vælger ikke at montere listerne direkte på akvariet, men i stedet på et stykke flamingo som jeg bruger for at beskytte akvariet. På den måde kan jeg skjule flamingoen.

 

 

Til slut et billede af akvariet som det ser ud lige nu. Der vil følge en montering af alulister øverst, den opmærksomme tilskuer vil muligvis have lagt mærke til at de fire sider ikke har samme højde, dét håber jeg senere at kunne skjule med alulisterne.

 

 

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top