I denne artikel vil jeg forklare, hvordan jeg uden ret meget arbejde, og uden at bruge ret mange penge, fik udvidet et af mine armaturer med et ekstra rør: Materialeliste til dette projekt: 1 x controller af mærket ”Arcadia” 36/38/40 w 1 x lysstofrør Sylvania Aquastar 36 w 1 x reflektor 2 x rørholdere i plastic 4 x specielt tilpassede skruer (nemme at lave) 14 x møtrikker Samlet pris: Lige under 400 kr.

Jeg brugte samlet set halvanden time på projektet fra start til slut. Husk at teste både rør og controller inden du monterer det – der er ikke noget sjov ved at montere noget der er defekt.

 bild av Allan Kristensen

Alle materialer jeg har brugt til denne ombygning, på nær skruer og møtrikker, er købt hos Cichlide-centret (dette er ikke reklame for CC men blot en oplysning om hvor du selv kan købe tingene). Fordele: - Det er ret nemt at gå til og kræver ikke specielle handyman-evner. - Monteringen er simpel og der skal ikke pilles ved elektronik. - Det er et samlet sæt som på forhånd er vandtæt og testet for dette. - Det ekstra lys kører på separat strømforsyning og kan derfor bruges som god overgang ved opstart og slukning af lys. Mit tænder en time før det oprindelig lys og slukker en time efter, hvilket jeg synes fungerer rigtig godt. - Ombygningen koster under 400 kr. og kan bruges til flere forskellige længder T8 rør. Fås også til T5 rør. Ulemper: - Det kan også ses som en ulempe at det ekstra lys kører på separat strømforsyning, da der selvfølgelig også skal findes plads til denne bag akvariet. Her kan du se den controller jeg har brugt. Den er færdigsamlet og klar til montering når du køber den. Alt hvad du skal montere i armaturet er vandtæt og testet for dette af fabrikken.

 bild av Allan Kristensen

Inden jeg åbnede det gamle armatur modificerede jeg fire skruer så de så ud som den på billederne herunder. Jeg har slebet på dem med en metalfil, så de kommer til at passe ned i den fure der er i armaturet.

 bild av Allan Kristensen

For at alle rørene i armaturet skal komme til at sidde symmetrisk, har jeg flyttet de gamle rør en enkelt række hen. Når man har fået den ene side af armaturet af, er det rigtig let at flytte holderen til det gamle rør. De glider i de furer, der er i armaturet og kan sidde på tre måder i dette amatur, der hører til et 325 liters.

 bild av Allan Kristensen

Herunder kan du se sådan en fure som jeg nævnte ovenfor. Her viser jeg hvordan skruen monteres.

 bild av Allan Kristensen

For at få plads til det hele blev jeg nødt til at hæve rørholderene væk fra amaturet. Måden jeg valgte at gøre det på, har jeg vist herunder – det er ganske givet ikke den bedste metode, men den virker hos mig.

 bild av Allan Kristensen

Herunder kan du se hvordan det ser ud når det hele er monteret i amaturet. 1. Den modificerede skrue sat ind i furen. 2. Derefter har jeg skruet 4-5 møtrikket på for at få den rigtige afstand. 3. Så satte jeg reflektoren på skruerne 4. Derefter rørholderen 5. Til sidst den endelige møtrik der holder fast på rørholder og reflektor Det er svært at tage billeder af men det samlede resultat er vist herunder:

 bild av Allan Kristensen

Der var, til den model controller som jeg har valgt, også nogle plasticholdere med, som sidder i enderne ved fatningerne – der hvor røret bliver holdt fast. Disse plasticholdere har jeg monteret på samme måde som rørholderne. Herunder er vist amaturet med reflektoren og rørholderne installeret:

 bild av Allan Kristensen

Her med selve røret og controlleren:

 bild av Allan Kristensen

Sådan ser det endelige resultat ud når amaturet atter er samlet:

 bild av Allan Kristensen

Akvariet før det ekstra lys. Her kan man for alvor se hvorfor jeg ville have et ekstra rør i. Den bagerste dele af akvariet er meget mørk og der er her flere skyggeområder.

 bild av Allan Kristensen

Her ses akvariet med det ekstra lys tændt. Nu kan man se alle penselalgerne he he...

 bild av Allan Kristensen

Jeg håber du kunne bruge denne lille artikel som guide eller inspiration til en lignende ombygning. Jeg har haft det kørende i godt et år nu, og det kører stadig problemfrit. Hvis du skulle have nogle spørgsmål til artiklen er du velkommen til at stille dem til mig via pb. Allan A. Kristensen ”Chico4000”

 bild av Allan Kristensen

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top