Denne gang vil jeg skrive lidt om Corydoras diphyes fra Paraguay. Navnet ”diphyes” henviser til det meget variable brune mønster fiskene har. Sammen med Otocinclus mimulus lever denne Corydoras i små, brunvandede vandløb som løber til Rio Monday i Rio Paraná-systemet. Vandløbene har bredvegetation og lidt vissent løv og grene på bunden. Corydoras diphyes er en ret ny art; den blev beskrevet af Knaack i 2003 og lige siden jeg første gang så billeder af arten har jeg eftersøgt den. Et par gange var det tæt på; vildtfangede eksemplarer som jeg bestilte gennem en butik fra Tyskland døde inden de nåede mine akvarier. I efteråret 2006 havde jeg chancen i Norge under GAK’s Amazonastreff, hvor en trio gik for mere end jeg have råd til på det tidspunkt. Endelig i februar 2007 kunne jeg få fat i 10 eksemplarer fra Hamburg. Det var halvvoksne fisk som indtil september 2007 delte akvarie med ungfisk af Corydoras albolineatus og Corydoras erhardti. Alle tre arter klarer sig bedst i køligt vand, dvs. a1-22 grader.

 bild av Kim Mathiasen

I september 2007 skulle jeg bruge akvariet til opdræt af Scleromystax barbatus og derfor blev ungfiskene af de tre arter fanget op. Da opdagede jeg 3-4 små Corydoras unger på cirka 10 mm. på sandbunden. Akvariet var tæt besat med trærødder, javamos og javabregner, så det er ikke så underligt at jeg ikke havde set nogen æg. Jeg havde heller ikke kigget nærmere efter, da jeg ikke troede fiskene var gamle nok til leg.

De tre hold ungfisk fik hver deres lille akvarie, og så var det bare at vente. Jeg foretog 50% vandskift med koldt regnvand samme dag. og allerede et par dage efter var der æg ved mine C. diphyes. Cirka 30 æg var afsat på glasset og i javamosset. Æggene blev placeret i en lille beholder med vand fra akvariet og tilsat lidt ellekogle-ekstrakt for at hindre skimmel. Dagene gik, og æggene klækkede ikke. Efter en uge forsøgte jeg at prikke hul på et af æggene, og en død unge faldt ud. Ellekogle-ekstraktet havde åbenbart hærdet æggene så meget at ungerne ikke kunne bryde gennem skallen. En lektion til mig.

 bild av Kim Mathiasen

Jeg foretog et nyt vandskift, og igen kom der æg, denne gang 38 stk. De blev ikke behandlet, men bare placeret i en beholder med en luftsten og vand fra akvariet. Æggene klækkede efter 5 dage, og ungerne blev overført til et 45 liters akvarie med masser af javamos og lidt visne bøgeblade. Vandparametrene er som følger: 110 microsiemens/cm. og pH 5,7. Temperatur: 22 grader celsius. Jeg skifter vand med 14-16 grader varmt regnvand en gang hver uge, og mængden er altid 50%. Fiskene leger som regel 3-5 dage efter i løbet af natten. Klækning og opfodring af ungerne foregår ret uproblematisk. De virker hårdføre, også i konkurrence med unger af andre arter Corydoras. Derudover vokser de temmelig hurtigt og når 3 cm. totallængde i løbet af ca. 7 uger.

 bild av Kim Mathiasen

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top