Betta Raja
                                                                      Regan, 1910

                                                                 Af Torben Lyng ©


Betta Raja tilhører pugnaxgruppen indenfor bettaerne. Den har ikke et dansk navn. Det er en ret stor mundrugende art . Den bliver 12-13 cm for hannens vedkommende hunnen er ca 30 % mindre. Kønsforskellen er ret tydelig hos voksne fisk , hannen har længere udtrukne finner . hunnen er mere uanseligt farvet oftest i brunlige toner

 

 
Arten stammer som alle bettaer fra Sydøstasien, Indonesien. Den trives i stort set alle vandtyper , men til opdræt vil blødt, let surt vand være at foretrække. Foderet er heller ikke noget problem. Betta Raja er ikke en kostforagter, frostfoder røde, hvide, sorte myg glider ned uden besvær, større foderemner såsom gammarus små regnorm er dog nummer ét, når man tager den udvoksede fisks størrelse i betragtning.

Mine Betta Raja købte jeg hos Fischhaus Zepkow i foråret 2004. jeg fik fire pæne ungfisk med hjem , og de blev installeret i et 128 l akvarium. Vandet var postevand lige fra hanen og de trivedes udmærket og voksede stærkt på ovennævnte menu. Teknikken den mest simple: Eheim 2224 holder vandet i orden, temperaturen er 23-24 grader , der er ikke varmelegeme i akvariet.

Indretningen er enkel: en pæn stor rod med anubias afskærmer et hjørne, hvor fiskene kan få ro, ellers nogle amazonsværdplanter og lidt javamos.

Efter et par måneder begyndte de første legeforsøg. De første 4-5 gange fiskene leger må regnes for øvelser, hannen vil næsten altid æde æggene ! men han lærer det alligevel. Legen foregår på traditionel bettafacon: hannen folder sig om hunnen som lader nogle æg falde ned i hannens gatfinne, hvorfra hun tager dem i munden. Senere spytter hun 1-5 æg ud, som hannen så griber og opbevarer i sin strubepose.

Det ser ret morsomt ud, når ægudvekslingen finder sted..hunnen spytter ud , men prøver at snuppe dem igen for næsen af hannen, men efterhånden ender de fleste på det rette sted: i hannens strubepose.

 

     Betta Raja i hed omfavnelse, hunnen er øverst og har lige lagt et æg 

de små fiskeunger er klare til den store verden , de er 8-9 mm når de spyttes ud og kan straks klare artemia . Opfodringen er problemløs, når man husker de nødvendige vandskift.

Betta Raja er en stor, fredelig mundruger. Mine går sammen med væsentlig mindre fisk og jeg har aldrig set aggressivitet eller rovlyst.

Jeg kan anbefale Betta Raja til akvarister, der er interesseret i at prøve noget anderledes,og som har plads til den . Desværre er bettaer usædvanlige i handlen, så den bedste chance for at anskaffe dem er ved at henvende sig til betta-akvarister .
 JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top