Beslutningen om at anskaffe sig et akvarium er ofte nemmer end selve det at anskaffe sig akvariet. Denne artikel gennemgår muligheder, faldgruper og gode tips når du skal anskaffe dig specielt dit første akvarie. Inden du begynder at se dig om efter et akvarie er der et par ting du skal have tænkt over, eller måske undersøgt.

Størrelsen Akvariets størrelse afhænger af flere ting, for med akvarier specielt det første gælder jo større jo bedre. Et typisk begynder akvarie bør være i området 100 - 200 liter, det er en overkommelig størrelse, og er stort nok til at der kan skabes en god biologisk balance, der er afgørende for de første succes oplevelser. De fleste af de start sæt man ser idag, ligger på omkring 50 liter, og man kan så spørge sig selv, hvorfor nu det?. Forklaringen er ganske simpel, vi vil have det hele for det halve som forbrugere, derfor er der nogle producenter laver et produkt, der har.. ja det hele, for det halve, bare i halv størrelse.. Og 50 liter kan også godt bruge som et start akvarie, jeg vil blot anbefale nybegynderen at købe et mindst 100L fordi:

  • Det giver langt bedre chancer for en success oplevelse, da den biologiske masse er større.
  • Det giver flere muligheder, også på lidt længe sigt.
  • det er nemmere at sælge et større akvarie, end et almindeligt 50L startsæt, der er solgt i ti tunsindevis af.

Det er naturligvis også vigtigt at se hvor du har plads til akvariet, her kan størrelsen også spille en rolle. Modelen Hvis du tænker i design og udformning, er der også her store muligheder for variation. Nogle producenter laver akvarier med afrundet aluminiums kanter, andre laver akvarier af kun glas, men med en sort silicone fuge, og andre igen laver akvariet med helt firkantede aluminiums rammer hvor lys armaturer og akvariet stor set ser ud til at gå i et. De fleste producenter der bruger aluminiums ramme leverer deres produkter i både sølv og sort. Derudover findes også en række "færdige" sæt, d.v.s hvor både akvarie , lysarmatur og selve møblet købes samlet, nogle af disse har en buet panorama forrude, nogle er udført i et finer ligende materiale (der dog ofte blot er melamin), så muligheder for design er utallige. Der er primært smag og behag samt økonomien, der her bør være udslagsgivende for valget, der kan dog være enkelte praktiske forskelle så som hvor nemt er der at få adgang til teknik i akvariet, hvor meget skabs plads er det i møblet eller hvor gode muligheder for belysning har akvariet. Netop belysningen har de fleste producenter en tendens til at underdrive, og er man til planter skal man ikke gå på kompromi med muligheden for udvidele af lystet. Hvis man har planer om at gøre noget inde for planter, bør man ikke gå under ½ watt pr. liter vand. Dette er en tommefinger regel, der som så mange andre tommefinger regler, skal tages med et gram salt, da for eksempel højden på akvariet også er af afgørende betydning.

Nyt eller brugt Som med alt andet, kan et akvarium også købes brugt. og det er der naturlig vis både fordele og ulemper ved at gøre. Den største fordel ved at købe brugt er naturligvis prisen, brugt prisen svinger dog meget efter størrelse, stand og alder, så det kan være svært - specielt for nybegynderen at vurderer om man egentligt har gjort en god handel. Af ulemper kan nævnes den manglede garanti som jo altid er til stede hvis man køber nyt hos en forhandler. Men ved jo sjældent om akvariet er tæt hvis det købes brugt, med mindre man har set det fyldt med vand inden købet. Og her skal man være opmærksom på at man skel se det helt! fyldt med vand. En utæthed behøves jo ikke at side i bunden, men kan også geme sig i den øverste del af en side fuge for eksempel. Vil man købe sit første akvarie brugt, kan det ofte være en god hjælp at have en erfaren akvarist med sig, både for at vurdere kvalitet(hvad du så end personligt lægger i det), men også for at vurdere relevansen og typen af evt tilbehør der måtte følge med akvariet.

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top