Denne artikel er ment som en håndsrækning til nybegyndere inden for akvarie hobbyen. Med denne første artikel i serien "Akvariet ABC", vil jeg forsøge at føre dig ind i en del denne hobbys mange aspekter. Nogle læsere vil sikkert allerede have købt et akvarium, men ellers være blanke lige bortset fra at der nok skal vand og fisk i. Andre vil måske stadig være på det stadie hvor de overvejer at anskaffe sig et akvarium, og har besluttet sig, men er i tvivl om hvad næste skridt er. Denne artikel henvender sig mindst til alle de ovennævnte grupper.

For at starte helt fra starten af, inden anskaffelsen af akvariet, kan det være en fordel at se på hvorfor man vil have et akvarium, og hvad man vil have ud af det. Der findes ikke "en" rigtig grund, da det kan være utroligt individuelt fra person til person. og det kan tilmed ændres sig efterhånden som man bliver en mere og mere erfaren akvarist, og ser nye muligheder. Herunder er en liste over nogle ting der har fascineret nogle af de akvarister jeg har mødt.

  • Et stykke natur i stuen
  • Fiskens fantastiske farver
  • At se fiskene yngle.
  • Et frodigt plante akvarium med rolige fisk.
  • Fiskenes adfærd
  • Rovfisk er seje(æder mindre fisk)
  • Variationen i hobbyen, man bliver aldrig færdig, der er altid et ny spændende aspekt man ikke har set på før.

For at finde næste skridt, er der vigtigt at tage udgangs punkt i hvad der fascinere netop dig, altså hvad fik dig til at købe dit første/sidste akvarie. Nogle fisk vil kræve store akvarier, andre fisk skal holdes i grupper, og sammen med et evt plante hensyn skal der vælges et passende bundlag.

Det er naturligvis ikke nødvendigt at vide alt på forhånd. Men en lille inspirations runde vil sandsynligvis styrke dig i hvad du vil have ud at dit akvarie... eller måske forvirre dig over alle de muligheder der er, men så er du i det mindste oplyst forvirret :) Det mest oplagte er naturligvis at tage en tur ned til de 2-3 nærmeste dyrehandlere, men endnu bedre en rigtig akvarie forhandler der primært forhandler akvarier og fisk. Akvarie forhandlere i modsætning til alm. dyrehandlere, vil ofte have et større udvald i både akvarier, planter og fisk, samtidigt med at det er min personlige erfaring at en decideret akvarie forhandler ofte selv er en engageret akvarist, og derfor har en langt højre viden på området. En anden mulighed at simpelthen at melde sig ind i den nærmeste akvarie forening, her kan kan snakke med folk der virkeligt brænder for sagen, og i mange foreninger arrangeres hjemmemøder, hvor man mødes nogle stykker hjemme hos en akvarist, og her er det ofte virkelig inspiration at hente.

Om du er til akvariet som en flot møbel, til opdræt af sjældene chiclide arter, eller og et frodigt akvarie fyldt med planter og enkelte fisk, er således uden betydning, når blot du ved hvad der fascinere og fanger dig. For med den viden er det langt nemmere at komme igang, eller kommere videre om man vil. Så hvis du sidder tilbage med tanken om nu, hvad denne artkel egentligt handlede om, så er det helt kort, hvor vigtigt og afgørende det egentligt er at man finder du af hvorfor man har et akvarier, specielt af hensyn til ens første sucsess oplevelse med et akvarium.

JFBConnect not enabled. Please enable.
Back to Top